Pocketvering
Dit type matras is opgebouwd uit stalen veren die allemaal apart verpakt zijn en daardoor individueel ondersteuning bieden. Wanneer bijvoorbeeld de schouders en heupen de matras indrukken wordt het holle gedeelte van de rug toch nog goed ondersteund. De hoeveelheid veren bepaald de hardheid van de matras. Een matras met 240 veren per m.2 is "stevig” en een matras met 500 veren per m.2 is "soepel”. De mate van comfort wordt mede bepaald door de afwerklagen op de kern pocketveren. Hiervoor wordt polyether gebruikt. Maar natuurlatex of traagschuim geven veel meer comfort (isolatie) en gaan ook beduidend langer mee. Dit type matras is wel het meest koel. In de veren zit lucht, dus de totale ontluchting van de matras werkt bij deze matras ook het beste. Ook het meer op, als in de matras liggen, wordt als koeler ervaren! Doordat de pocketveren tegendruk bieden is deze matras minder geschikt voor mensen met reumatische klachten en/of een slechte doorbloeding van de bloedvaten.
Natuurlatex
Deze matras bestaat uit een "plaat” natuurlatexschuim. De samenstelling van het natuurlatex bepaald de levensduur, het comfort en de prijs van de matras. Het comfort wordt mede bepaald door de celstructuur van het latex. Ook wordt er pinfoam latex gebruikt. Bij de productie wordt het op dat moment vloeibare schuim in een mal met pinnetjes gegoten. Bij het verwijderen van de mal zitten er dan tunneltjes in het schuim die zorgen voor de ontluchting. Ook kunnen er op die manier comfortzone's aangebracht worden waardoor heupen en schouders beter ondersteund worden.
Traagschuim
Een matras waarin traagschuim verwerkt wordt bestaat maar zelden geheel uit traagschuim. Wanneer een matras geheel uit traagschuim zou bestaan dan zakt men er te diep in weg en kan iemand zich heel moeilijk omdraaien. Meestal bestaat de kern van dit type matras uit een koudschuim plaat of een pocketveren kern. Hierdoor ontstaat er een stabiele kern. Hierop wordt aan twee zijden een laag traagschuim gezet. Het traagschuim werkt enrom drukverlagend. Vanwege dit aspect wordt het ook veel in de gezondheidszorg en ruimtevaart gebruikt (NASAschuim). Het schuim verandert van hardheid naar mate het warm of koud wordt. Je voelt de matras zijn vorm aannemen! Dit type matras is uitermate geschikt voor "probleemslapers” die problemen hebben met heupen, rug of schouders. Ook bij reumatische klachten werkt het verlichtend.
Polyether/koudschuim
Qua prijs is dit het voordelige alternatief. Polyether is een relatief voordelige grondstof! Nadeel is dat wanneer gekozen wordt voor een mindere kwaliteit polyether, Sg 40 of minder, een volwassen persoon snel kuilvorming in de matras zal ervaren. Een matras met Sg45 en zeker in de kwalitatief goede schuimsoort "koudschuim” is voordelige keus met hele redelijk comfort.
Topdekmatrassen
Deze matrassen worden op een matras gelegd om nog meer comfort te bieden. Ook is het een extra afdeklaag die slijtage voorkomt. Deze toppers bestaan uit de schuimsoorten; latex, koudschuim of traagschuim.